Bra och dålig H-reg installation

Introduktion #

I det här avsnittet så går vi igenom hur en montering ska se ut och vi går även igenom varför vi vill att ser ser rent och snyggt ut. Först och främst så är det viktigt med en städad montering för att minimera eventuella problem i framtiden efter lådan har blivit plomberad på besiktningen.

Gör en sådan installation som bilden visar! #

På bilden ser vi en mycket bra installation av H-version till en vanlig Bosch tändspole. 

  • Genom att ha olika kulörer på kablarna så som exempel + och – kablarna så blir det mycket enklare att felsöka om det är något fel. Detta är även för att minimera risken att man råkar koppla något fel.
  • Använd hela kabellängder och försök att undvika skarvar för att reducera risken för det kommer bli glapp någonstans i installationen. Avnänd kabel och diverse flatstift/kopplingar som är isolerade. Detta för att minimera risken att något ska råka göra kontakt och därefter kortsluta något
  • Inga kardeler ska synas mellan kabelhölje och kontaktstycke från kablarna. T.ex. ska du skala kablarna så att det inte finns någon risk att någon kardel ledare lyckas nudda någon annan kabel. Speciellt viktigt mellan + och -.
  • Använd slangar t.ex. gjorda av plast, hydraul eller annan robust sort och kabelförskruvning för att plombera kablarna till monteringlådan. Träskrivan på bilden är till för att isolera regulatorn och relä från direktkontakt mot metalllådan. Regulatorn ska sitta fast så att den inte lider risk att skallra sönder.

Gör inte en sådan installation som bilden visar! #

På bilden ser vi en ur dålig installation av H-version till tändspole. 

  • När någon ska felsöka ett fel och man ser denna installation är gjord på detta sätt. Så är det väldigt svårt att felsöka för man ser inte vart kablarna är dragna.
  • Ha hela kablar och skarva inte med en mutter och skruv eller silvertejp. Har man hela kablar så minskar man risken att det blir glapp någonstans.
  • Det får inte synas någon koppar när man skruvar in kablarna i plinten. För det kan leda till att det blir kortslutning mellan + och –.
  • Det är en standard att ha röd kabel till + och svart till -, som man inte har T.ex. grå kabel till både + och –. Detta för att underlätta ordning av vilken kabel som ska anslutas var.

Powered by BetterDocs